Ægløsning er vigtig for kvinders sundhed og velbefindende, fordi det er med til at skabe en hormonel balance. Men det er ikke altid kvinder har ægløsning hver måned, selv om menstruationen kommer. Så det kan være svært at opdage, om ens ægløsning har fundet sted.

Om kvindens cyklus

I første del af cyklus producerer kvindekroppen hormonet østradiol, og i anden del producerer den hormonet progesteron – som illustreret i nedenstående figur. Østradiol bygger slimhinden op i livmoderen, og påvirker også anden væv i kroppen med sine opbyggende evner. Derefter udløses progesteron, som regulerer kroppens østradiol.

Cirka 14 dage inde i den månedlige cyklus sker ægløsningen ved, at et æg bliver frigivet fra æggestokken og glider ned gennem æggelederen til livmoderen. I æggestokken opstår der et lille ar – også kaldet det gule legeme – hvor ægget har siddet. Fra dette ar sker produktionen af det vigtige hormon progesteron. Det er på det tidspunkt, at kvindens hormonbalance er sårbar. Bliver der ikke dannet progesteron hver måned, får kvinden østrogendominans. Det vil sige, at der er overvægt af østradiol og mangel på progesteron. Det kan give ubehagelige symptomer og smerter. Symptomerne kan være menstruationssmerter, PMS, endometriose, ømme bryster, vægtstigning, væske i kroppen (specielt op til menstruation) og depression. Symptomerne viser, at der ikke har været ægløsning eller for lavt progesteron produktion efter ægløsning. Uden ægløsning bliver hormonet progesteron ikke frigivet, og reguleringen af kroppens østradiol finder ikke sted på optimal vis.

Er du træt af smerterne?

Bare rolig. Der findes naturlig behandling til at lindre symptomerne og stoppe menstruationssmerterne. Har du brug for hjælp til dette, er du altid velkommen til at kontakte klinikken Heilpraktiker Aarhus på telefon 29 70 75 12 eller på mail mh@heilpraktiker-aarhus.dk. Jeg har god erfaring med at behandle menstruationssmerter og vil helt sikkert også kunne hjælpe dig, så du får en lettere hverdag uden smerter.