Når den er gal med tænderne

I gamle dage anede man intet om tandbørstning og sukkers påvirkning på tænder. Ofte blev tandudtrækning klaret af den lokale landlæge, for tandlæger var der ikke mange af. Havde man problemer med tænderne blev de trukket ud og man fik en tandprotese. Der er en gammel talemåde, der siger, at der altid er bøvl med tænderne: de gør ondt, når de skal bryde frem, de gør ondt, når man har dem og de gør ondt, når man skal af med dem. Der kan være noget om, at en protese er en succes. Har vi ikke vores tænder, kan vi ikke få huller, de skal ikke rettes med bøjler, ingen rodbehandlinger, ingen infektioner i tandrodsspidserne og heller ingen implantater. Alle disse komplikationer skal vi se lidt mere på i det følgende.

Det farlige amalgam.

Fyldninger i tænderne er stadig ofte amalgam, og selvom brug af amalgam er faldet de seneste 20 år, går mange af os endnu rundt med tikkende bomber i tænderne. Amalgam er en legering af uorganisk kviksølv, kobber, tin og sølv, hvoraf kviksølv er den mest farlige. Kviksølv ved 37 grader fordamper fra amalgamplomberne og kan via mundhulens bakterier omdannes til organisk methylkviksølv, der er hundrede gange mere toxisk (giftig) end selve kviksølvet. Det anbefales at undgå varme drikke, brug af tyggegummi, at skære tænder om natten, sure frugter og nikotin, for disse faktorer forøger frigørelsen af kviksølvet. Det har vist sig, at en del af kviksølvet langsomt siver ud i kroppen, hvor det ophobes i forskelligt væv og organer. Især rammes ofte nervesystemet, immunforsvaret, hormonsystemet, mave-tarmsystemet, leveren og nyrerne. Man siger, at candida albicans (svamp fx i tarmen) gror på kviksølv.

Kviksølvforgiftning kan give sig udslag i en række forskellige symptomer, der ofte diagnosticeres vidt forskelligt i vores sundhedssystem.
Typiske symptomer kan være:
Almene og vegetative symptomer
– unormal træthed, sitren (tremor), nedsat koncentration, hukommelsesproblemer, lav legemstemperatur,      søvnforstyrrelser, synsforstyrrelser, følelse af svækkelse i arme og ben, appetitløshed, kredsløbsforstyrrelser og ustabilt  blodsukker.
Neurologiske symptomer
– hovedpine, muskel- og ledsmerter, svimmelhed, metalsmag i munden, brændende tunge, mundtørhed og tandmærker i  tungekanten.
Hud og slimhinder
– hyppige infektioner, allergier, astma, mave- og tarmproblemer, svampeproblemer, håraffald, hudkløe, sved og dårlig  ansigtskulør.

Endvidere har det vist sig, at kviksølv også har indflydelse på en række andre sygdomme så som sklerose, fibromyalgi, hjerte-kar sygdomme, demens, Alzheimers, Parkinsonisme, Ulcerativ colitis, Crohns sygdom, autisme, underlivslidelser, øresusen (tinnitus), brystcancer og reumatiske sygdomme.
Kviksølv påvirker immunsystemet, så der sker en svækkelse af modstandskraften overfor sygdomme og infektioner, som Bruce Phillip Kyle bemærker i sin artikel ’Amalgam- og kviksølvforgiftning’. Men der kan også ske en overreaktion af immunforsvaret ved ophobninger af toxiske metaller, som under passende omstændighed af genetiske sårbarhed og interaktioner med andre giftstoffer fra miljøet kan nedsætte personens tærskel for immunologiske forstyrrelser og medfører autoimmune sygdomme.
Undersøgelser viser, at fostre er særligt modtagelige. En stor mængde af morens kviksølvbelastninger bliver overført til fostret. Dette kan påvirke børns adfærd, indlæring og intelligens i negativ retning. Det lyder skræmmende, men vi kan selv medvirke til at forhindre forgiftningen ved at sige nej-tak til amalgamfyldninger i tænderne, ved fortløbende at rense giftstoffer ud af kroppen og minimer indtag af samme. Ifølge sundhedsmyndighederne er det forbudt at putte amalgam i børns mælketænder.

Miljøet i kroppen

Har du fået amalgam i tænderne og ønsker at ændre på situationen, anbefaler jeg at minimere skaden og forbedre miljøet i kroppen, inden du går til tandlægen for at skifte dine fyldninger med plasticmaterialer.
Begynd med at undgå det, der forværrer skaden. Som tidligere nævnt øges afgivelsen af kviksølv dels ved brug af tyggegummi, ved at skære tænder, varme drikke, kaffe og sure frugter. Nikotin er heller ikke godt i denne sammenhæng, da den er en syre og øger kviksølvafgivelsen ganget med hundrede.
Miljøforbedring i kroppen gøres ved at stimulere organerne til at afgifte før tandbehandlingen påbegyndes. Leveren, nyrerene, mave, tarm og huden afgiftes med f.eks. urter, zoneterapi, akupunktur eller homøopati. Det er meget vigtigt, at det udføres roligt og over længere tid. Ingen store detoxkure, faster eller bratte ændringer.
Tarmfloraen kan forbedres med et tilskud af probiotika, som kan købes i helsekosten. De findes også i kosten som syrnet mælkeprodukter (hvis du tåler mælk), fermenteret soyamælk, sauerkraut, Alpedrik (tidligere Molkosan), mælkesyregæret grønsager og safter. Du kan undlade at skrælle frugt/grønsagerne, for i skrællen sidder mange såkaldte venlige bakterier, som frugten/grønsagen bruger som beskyttelse mod omverdenen og disse venlige bakterier bruger din tarm også.
Du skal have styr på syre-base balancen ved at tilføre kroppen mere base, som kan købes som tilskud i helseforretninger. Eller man kan spise en mere basisk kost. Mest syredannende kost er kød, æg, fisk, korn, ost og nødder. Mest basedannende kost er grønsager og frugt. Den gode kostsammensætning er 25% syreholdig og 75% basisk. Kemikalier, sprøjterester i frugt og grønt kan forskyde syre-baseværdien, så basiske fødeemner bliver syreholdige. F.eks er en biodynamisk citron er basedannende, mens en konventionel citron er syredannende.
Spis en Low carb-kost dvs. uden kulhydrater, som findes i store mængder i majs, kartofler, brød, korn og sukkerstoffer. Indtag ingen komælksprodukter men masser af antioxidanter, der findes i meget røde bær som blåbær, solbær, mørke druer mm.
Til miljøforbedring vil det være gavnligt at tage et tilskud af multivitaminpille, omega 3 olier, en stor dosis C-vitamin (1-2 gram), zink og selen, gerne dobbelt af anbefalet dosis dagligt. Tang driver tungmetaller ud af kroppen, hvorfor Chlorella-alger kan tages i tilskud. Svovlholdige madvarer som kålfamilien, bælgefrugter, løg, og æg vil være gunstige og så masser af VAND til at skylle ud med! Efter en kur på en måned vil du nu være klar til at gå til tandlægen og få skiftet en enkelt tandfyldning, da jeg vil anbefale højest at få taget en tand om måneden. Vælg en tandlæge, der foretager de forskellige sikkerhedsforanstaltninger, så du ikke får spredt kviksølvet yderligere i kroppen. Der findes holistiske tandlæger f.eks. Klinik for tandsundhed i Tobaksgården i Horsens eller de kan findes på www.DSOM.dk. Fortsæt med de gode ændringer i kosten til du har fået alle fyldningerne udskiftet og måske får du lyst til at forsætte med den nye livsstil, selvom dine symptomer, som kviksølvet har forårsaget er forsvundet.

Kroniske inflammationer

Amalgam i tandfyldninger udvider sig med årene og det kan ske, at tanden revner, hvorved der er risiko for rodbetændelse og smerter. Tandlæger vælger ofte at lave en rodbehandling frem for at trække tanden ud, fordi de gerne vil bevare tænderne for en hver pris. Imidlertid kan det udvikle sig til alvorlige sygdomme at gå med en rodbehandlet tand. Når en tand rodbehandles fjerner man nerver og kar, så tanden dør og det ikke gør ondt mere, men smertebehandlingen er kun symptombehandling. Den løser ikke problemet. Der kan være mange bakterier, faktisk har man fundet 42-67 forskellige bakterier i rodbehandlede tænder. Endvidere fylder tandlægen bakteriehæmmende og konserverende stoffer i roden og sammen med det nekrotiske væv ligger disse fremmede organismer i kæbebenet og fører deres toxiske stoffer til resten af kroppen via blodbanen. Derfor kan kroniske inflammationer være årsag til mange småskavanker eller alvorlige kroniske lidelser andre steder i kroppen.
Denne sammenhæng mellem tændernes sundhedstilstand og kroppens sundhed bygger på erfaringer fra den gamle kinesiske tradition, hvor man har konstateret, at kroppen har et net af energibaner, som forbinder de forskellige organer med hinanden efter særlige lovmæssigheder. Disse baner kaldes medianbaner og denne viden er baggrunden for akupunktur. Indenfor denne forståelsesramme er der således indvirkninger mellem en tand/tandgrupper og deres tilhørende specifikke organer, led, ryghvirvler, kirtler mm og de funktioner, som disse organer varetager.
Inden for naturmedicinsk behandling har vi set talrige sammenfald mellem alvorlige kroniske sygdomme og fx en rodbehandlet tand, som har låst for en behandling. Efter fjernelse af tanden er sket spontan helbredelse eller der er blevet åbnet op for mulighed for helbredelse. Tegn på tandfoci kan være at tanden er øm, når den bruges eller der bankes på den. At en tand er længere end de andre kan skyldes, at kroppen forsøger at afstøde en dårlig tand. Inflammation kan desuden observeres ved at tanden afgiver en dårlig smag.

Gode råd til behandling

Ved inflammatoriske tilstande kan det anbefales at tage et tilskud af Gurkemeje og Immolina (mikroalger). Homøopatisk medicin og/eller akupunkturbehandling er også meget velegnet ved betændelse. I den forbindelse kan det være gavnligt at søge hjælp hos en anerkendt behandler f.eks. en heilpraktiker. Tag Omega 3 fedtsyre, som er betændelseshæmmende i forhold til omega 6, som aktiverer en betændelsestilstand. Derfor anbefales det at undgå kød fra firebenede dyr, da denne slags dyrefedt indeholder omega 6 fedtstoffer. Undgå også sukker, stivelse, og alkohol. Også i forbindelse med inflammation er antioxidanter på sin plads og fås fra mørke bær som f.eks. aronia, blåbær, solbær, hyldebær og gojibær, ligesom de findes i grøn te og chokolade med høj cacaoindhold.

Det var så en historie om de forsømte tænder. Jeg håber, det kan bliver til glæde for menneskene i Danmark, som er det eneste land i Norden, der ikke anerkender disse heldbredsforstyrrende elementer. Der kan blive problemer med at overbevise læger og tandlæger, for ikke alle erkender disse problematikker. Derfor er jeg villig til at give en hjælpende hånd til alle der skulle have brug for det. Hjemmeside heilpraktiker-aarhus.dk.